Świetna włoska kuchnia
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród szerokich alternatyw, jakie oferuje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to mnogość smaków, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie dania
Pasty są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. jedzenie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, piada i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film