Kuchnia krajowa uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na kształt kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różne obyczaje, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, jakie pospolite są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, iż najistotniejszym oraz najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w rzeczy samej dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści podkreślają, iż jest apetyczna i sycąca.